Kimagaslóan jó AVIA eredmény a független benzinteszten

A közlekedés drága üzem, de a költségeket nem csupán az üzemanyag ára határozza meg. Az amortizációt a gondos karbantartás, az előírt szervizelés mellett a megfelelő üzemanyag megválasztása is lassíthatja. A Hír TV Panaszkönyv című műsorának független benzintesztje az üzemanyag minőségével kapcsolatos legendáknak járt utána. Nem lepődtünk meg, hogy az AVIA a megmérettetésen kimagaslóan jól szerepelt.

Hír TV Panaszkönyv sorozatában a riporterek inkognitóban, rejtett kamerával járnak utána a fogyasztókat érintő kérdéseknek, valós és vélt sérelmeknek, majd a stúdióban szakértőkkel elemzik a látottakat. A 2014. december 10-én bemutatott adásukban a benzinkutaknál kapható motorbenzint vizsgálták. November végén felkerekedtek, és az ÁMEI Ásványolajtermék Minőségellenőrzési Zrt-től kapott kannákba 10 különböző üzemanyagtöltő állomáson 3-3 litert 95-ös üzemanyagot tankoltak. Az alábbi 9 hazai és 1 külföldi kút szerepelt a tesztben:

 • Szlovák-magyar határhoz közeli Slovnaft kút (átszámolva 428 Ft/liter)
 • Óbudai Dallas magánkút (360 Ft/liter)
 • Shell (363 Ft/liter)
 • OMV (375 Ft/liter)
 • Mol (375 Ft/liter)
 • Eni/Agip saját kút (375 Ft/liter)
 • Eni/Agip szerződéses magánkút, Etyek (368 Ft/liter)
 • Avia kút, Érd (370 Ft/liter)
 • Auchan, Törökbálint (369 Ft/liter)
 • ENVI /Metro, Budaörs (371 Ft/liter)

A Magyarországon forgalmazott üzemanyagok minőségét szigorú hazai és európai uniós szabványok, előírások határozzák meg. Jelen esetben az MSZ EN 228:2013 európai szabvány előírja a nagy- és kiskereskedelemben forgalomba hozott ólmozatlan motorbenzin minőségi követelményeit és vizsgálati módszereit. Ezen kívül a 30/2011. (VI. 28.) NFM rendelet – a gépjármű-motorok műszaki követelményeire figyelemmel, az egészség- és a környezetvédelmi érdekek érvényesülése, valamint a teljes életciklusra számított üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése céljából – meghatározza a közúti gépjárművek, a nem közúti mozgó gépek, a mezőgazdasági és erdészeti traktorok, a belvízi hajók és a kedvtelési célú vízi járművek motorhajtóanyagainak minőségi követelményeit.
Az előírások betartását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az ÁMEI Ásványolajtermék Minőségellenőrzési Zrt. folyamatosan ellenőrzi. Évi 120 mintából – kötelezően előírt – jelentést készít az Európai unió részére, mely igazolja, hogy a forgalmazott üzemanyagok megfelelnek a vonatkozó EU direktíva előírásainak. A Hír TV mintáinak elemzését is az ÁMEI végezte.

A vizsgálat alapján megállapították, hogy bár mind a 10 bevizsgált üzemanyag megfelelt a hazai és uniós előírásoknak, a mért értékek között voltak eltérések. Az oktánszám tekintetében az AVIA 95-ös üzemanyaga volt a legjobb, 97-es oktánszám fölötti értéket mutatott. Az oktánszám – kompresszió tűrés – a benzin nyomástűrésére, illetve öngyulladására vonatkozó mérőszám. A magas oktánszám különösen a nagy kompressziójú, feltöltős vagy turbómotoroknak kedvez. Bár egy másik társaság kútján is hasonló oktánszámot mértek, de ott az üzemanyag kéntartalma volt magas. A kéntartalom nemcsak a jármű üzemanyag-rendszerét veszélyezteti, hanem az égés során kén-dioxid (SO2) keletkezhet, ami a legveszélyesebb légszennyező anyag, légzőszervi megbetegedéseket okozhat és a savas esők fő okozója. Külön kitértek arra, hogy az egyik legdrágább kúton tankolt üzemanyagban a gyanta tartalom rendkívül magas volt, 38,8 mg/100 ml, miközben az érdi AVIA kúton csupán 1,2 mg/100 ml. A gyanta a motorban lerakodást, kompresszió csökkenést, megnövekedett fogyasztást okozhat.

A Hír TV tesztje nem hirdetett győztest, de az értékek alapján kitűnik, hogy az AVIA üzemanyaga kimagaslóan jól tejesített. A kiváló értékeknek elsődleges oka a speciális AVIA Silver motorkímélő adalék.

Az AVIA Silver 95 üzemanyag rendszeres használata az alábbi előnyöket nyújthatja az autónak:

 • Antikorrozív és megtisztítja a motor belsejét a lerakódott égéstermékektől
 • Növelheti a motor teljesítményét
 • Csökkentheti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást
 • Tartósan javul a vezetés élménye